FI AVA FI TVA JK1 BH TK4 RTK2 RTK1 Agi3 Myytin Sanansaattaja

Bordercollie, narttu
synt. 17.08.2009
i. PAIM1 PAIM2 PAIM3 PPR1 työkoira Mustan Magian PISKI
e. FI TVA BH Agi1 Rajahiilen HANTUUKI
kasv. Jessica Ristimäki, kennel Myytin
lonkat A/A, kyynär 0/0,
polvet 0/0
selkä spondyloosimuutos 4/5 välissä 1/2020 (terve magneetti 1/2016 & röntgen 9/2016, röntgen 2/2018)
olkapäät-> ok
hampaat-> ok, ei puutoksia. Poistettu 15 hammasta parodontiittimuutosten vuoksi (tilanne 9/2019)
silmät terveet (10/2014)
paino-> 18,1kg 9/20
näyttely EH
steriloitu 18.7.2018
Saana KoiraNetissä

Wow… it’s a border collie!

Saana-pieni saapui rikastuttamaan elämäämme 5.10.2009 seitsemän viikon ikäisenä. Olimme paljon olleet yhteydessä Jessican kanssa ja pidin hänen Myy-nartustaan työssä ja vapaalla, sekä Myyn tyttärestä Pinnistä (Myytin Tuulenkosija). Pentujen syntymisen jälkeen kyselin mitä emälle ja muksuille kuuluu, vastauksena kiitos hyvää, täällä olis kyllä sulle tommonen pikku-Pinni… Sitten ei kun ajatuksia selvittämään. Eihän sen vielä pitänyt tulla kun alustavasti oli puhuttu vuosista 2010, 2011..!!

Vaan kuinkas kävikään  Viikon verran taistelin itseni kanssa ei tule pentua, tulee pentu. No ei siinä pennussa ole nyt mitään järkeä, mutta mä haluan Myyn pennun… Ja tässä sitä nyt ollaan!

Tokossa Saanasta tuli Suomen tottelevaisuusvalio viidellä evl-kisalla kolmessa kuukaudessa. Agilityssä nousimme elokuussa 2011 kakkosiin ja marraskuussa 2013 kolmosiin. Kolmosissa Saanaa on ohjannut alusta alkaen hyvä ystäväni Essi, jonka kanssa Saana on osallistunut 2015 agiltyn sm-kisoihin. Suomen Agilityvalion arvon Saana saavutti 9v 3kk ikäisenä Riihimäellä joulukuun alussa 2018. Samalla Saanan agilitykoeura päättyi. BH-koe suoritettiin paahtavassa helteessä heinäkuussa 2011 ja pk-ura sai jatkoa syyskuussa 2013 kun saavutimme Saanan kanssa JK1-koularin. Kakkosta yritimme kahdesti. Ensimmäinen yritys päättyi ennen kuin ehti alkaakaan sillä Saana ei löytänyt janalta jälkeä. Toisella yrittämällä Saana lähti ajamaan vierasta jälkeä toisen esineen jälkeen. Saana kävi vielä uran loppuvaihessa kisaamassa rallytokossa saavuttaen jokaisessa kuudessa startissa tuloksen. Saana virallinen koeura loppui huhtikuussa 2019 RTK2-koulutustunnukseen.

Saanan kanssa on helppo mennä minne vain. Saana vaikuttaa kovalta koiralta joka ei paljon menneitä muistele. Se on taistelija joka ei jätä mitään puolitiehen, siitä oikein paistaa tekemisen ilo! Saana yrittää myös bordercolliemaisella nokkeluudellaan mielellään ratkaista asioita itse. “Kyllä bordercollie tietää”, sanoo Saana 

Olemme päässeet myös muutamia kertoja kokeilemaan paimennusta. Saana pääsi aika pian jutun juonesta kiinni ja suurimmillaan Saana on paimentanut neljänkymmenen pään laumaa avoimella pellolla. Saana on siis syttynyt, jo sukunsakin velvoittamana, lampaille. Kun vain löytäisi ylimääräisiä tunteja vuorokauteen ja lampaita lähempää niin sitä mielellään paimentaisi useammin!

Kauniin ulkokuoren alla asustaa toisaalta aika omapäinen, määrätietoinen ja tiukka pikkurouva jolta kyllä huumoriakin löytyy. Vieraita ihmisiä kohtaan Saana on yleensä aika välinpitämätön, tosin viime aikoina olen enemmänkin saanut kysymyksiä “onko tämä se sama Saana?” kun neiti on liimautunut kyselijän jalan juureen rapsuteltavaksi.

Saana paimenessa elokuussa 2020

Palloa se tarjoaa mielellään ihan jokaiselle joka vain viitsii leikkiä sen kanssa ja sille leikille ei sitten loppua ole 

Saana on kennelini ensimmäisen pentueen emä. Toimiva M -pentue syntyi Saanan ollessa reilun kahden vuoden ikäinen. Saana hoiti äitikoirana olemisen varsin mallikkaasti alusta loppuun.

Olen tyytyväinen otukseen, toistaiseksi se on ollut juuri sitä mitä olen bc:ltä halunnut!

Saanalla on hyvä ruokahalu ja se on utelias ympäristöä kohtaan. Se liikkuu hyvin eri paikoissa ja pinnoilla. Lauman muita koiria se kiusaa minkä jaksaa. Tässä PikkuMustassa on energiaa!

2015 kesällä alkoivat takapään liikkumisongelmat. Saanaa on tutkittu pompottelun vuoksi Lohen ryhmää myöten ja toivon todella että tämä ongelma joskus ratkeaa. Myös kolme Saanan jälkeläisistä on pompotellut. Video tästä hypermetrisestä kävelystä. Saana ei ole kipeä, mutta jumittaa itseään tällä liikkumistavalla. Mitä enemmän sitä liikuttaa, sitä paremmin se liikkuu. Koira on läpikotaisin tutkittu terveeksi kaikilta osin joten itsellä vois olla veikkaus että tässä ongelmassa mennään solutasolle tai johonkin aineenvaihduntasairauteen… 

Saana kävi ontumisen vuoksi tutkittavana 23.1.2020 jollon röntgenkuvissa näkyi spondyloosilöydös rintarangan 4-5 välissä. Itse epäilen sen olevan enemmän tapaturmaperäistä kuin jotain muuta, toki vanhalla paljon käytetyllä koiralla voi olla vaikka mitä. Mutta kuperkeikat epäonnistuneiden hyppyjen jälkeen, tai muiden koirien jyräämäksi jääneenä en ihmettelisi vaikka olisi edesauttanut trauman syntyyn. Löydön aikaan Saana oli 10 v 5 kk vanha. Edellisissä kuvissa 9/2016 selkä on ollut täysin puhdas.

1/2020
Saanan saattaja, Suvi